Els murals envolten la ZAL de La Punta en un clam per la reconversió del ciment en horta
La situació de La Punta torna a estar d’actualitat. Fa més de vint anys, va començar la construcció de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València que va comportar la expulsió dels veïns de la zona i la destrucció de l’espai natural de La Punta. Finalment, la infraestructura va consistir en un solar que va quedar inutilitzat i, ara, veïns i associacions tornen a clamar per la reconversió d’eixe espai inert en horta. Amb l’objectiu d’adreçar la mirada dels valencians de nou cap a La Punta, la plataforma Horta és Futur ha organitzat un cap de setmana reivindicatiu que conclou aquest diumenge amb una ‘bicicletada’.
Horta és Futur es va posar en contacte amb diversos muralistes «de gran prestigi» que es van sumar a la defensa de La Punta i que durant la setmana van pintar diverses obres d’art a les façanes dels veïns que encara hi viuen i en les parets que envolten la ZAL. Els artistes que s’han sumat a la causa són Aryz, Blu, Borondo, Escif, Anaïs Florin, Hyuro, Liqen, Luzinterruptus, Daniel Muñoz «SAN», Sam3 i Elías Taño. Aquest dissabte es van celebrar diverses visites guiades als murals. A la vesprada es va fer un taller de «bombes de llavors» per a replantar l’horta. La jornada va estar amenitzada amb concerts a la vesprada i a la nit acompanyats d’explicacions sobre les possibilitats que té La Punta de tornar a ser verda.
De fet, aquest va ser un dels objectius de la jornada reivindicativa, «que els veïns de València sàpiguen que La Punta pot tornar a ser un espai natural i verd», van explicar els organitzadors, que defensen que es porte a terme un procés de participació ciutadana per a decidir el futur de la pedania. I és que la campanya reivindica el carácter simbòlic de La Punta, «representatiu de com no s’ha de fer la política territorial: sense participació i passant per damunt de terres i vides dels legítims habitants del territori i també del patrimoni».
Una de les organitzadores, Lucía Moreno, assegura que «la conselleria d’Obres Publiques està buscant la manera de reactivar la ZAL i convertir-la en un polígon». Els veïns de la pedania i les associacions en defensa de l’horta s’han posat «mans a l’obra» per a evitar que això passe. «En tots aquestos anys fins i tot el Tribunal Suprem ha donat la raó a les families i ha declarat il·legal el procés de la ZAL». Des de la plataforma han presentat al·legacions i consideren que «ja va quedar clar que la ciutadania no vol la ZAL, que fou una barbaritat». Horta és Futur considera que cal preservar «al màxim» els espais naturals i agraris per a lluitar contra el canvi climàtic i per a això La Punta és essencial. «Cada vegada més es parla de connectar els espais naturals, de fer cinturons verds al voltant de les ciutats que connecten els espais naturals entre ells i La Punta és una zona estratègica per a connectar l’albufera amb el parc natural del Túria i amb l’Horta Nord», explica Moreno.
Horta és Futur exigeix un gir en les polítiques dels governs del canvi, «que plantegen un nou model de ciutat que mitigue els efectes del canvi climàtic». Consideren que eixe disseny passa per conservar i dinamitzar l’horta periurbana i també per conectar els espais naturals, els parcs urbans i l’horta entre ells». La Punta té aquesta funció «i per això tampoc s’entén l’actitud del govern del Botànic, decidida en aquest cas a primar el gris sobre el verd», lamenten des de la organització.
«Per molt car que siga» paga la pena reconvertir el solar en horta, asseguren, i els sembla «contradictori» que no s’opte per recuperar aquest espai del sud mentre que sí que s’ha promulgat una llei de l’horta per al nord. Un dels arguments que utilitza L’Horta és Futur per a defensar la reconversió és que «fins i tot des del port diuen que la ZAL se’ls ha quedat menuda i estan expandint-se a Sagunt». No obstant això, el Consell opta per utilitzar el solar «ja que està». Tanmateix, segons expliquen els organitzadors de l’esdeveniment, «l’impacte de reactivar la ZAL magnificaria els danys ja fets».
Durant el cap de setmana es va reivindicar que en la transició es va recuperar el Llit del Túria i es va paralitzar la urbanització del Saler, que «ara són un orgull per a València». Per això, tant Horta és Futur com els veïns de la pedania insten a «pensar un nou horitzó per a la ciutat» que passe per protegir l’horta existent i la recuperació de La Punta com a espai verd. Ho veuen com «un acte de justícia cap a les persones que van ser expulsades» de la pedania i també per a preservar la qualitat ambiental de la ciutat. «La Punta ha de recuperar-se per a València, en forma d’horta, parcs, boscos i zones d’esplai ciutadà», han remarcat.
Ana Bellido
Artículo publicado en Diari La Veu