BLOG | Artículos de Opinión

Les veus de la frontera. Jueves 23 de mayo

L’emblema per excel·lència de la Unió Europea i del Consell d’Europa, d’Europa al capdavall, és un cercle de dotze estrelles daurades de cinc puntes sobre camp d’atzur. Segons els creadors, les dotze estrelles representen la unitat i la completesa perquè, més enllà dels països que la componen o que en queden fora, el dotze indica la totalitat i la integritat reforçada pel cercle. Així mateix, el camp d’atzur simbolitza occident.

Amb tot, l’emblema té altres possibles lectures al marge de l’oficial i és això el que ens hi proposa aquest cartell de Luís Crespo que anuncia la cantata LES VEUS DE LA FRONTERA, amb text i direcció de Manuel Molins, música d’Arcadi Valiente i la participació de l’Orfeó Valencià dirigit per Josep Lluís Valldecabres, els solistes Vicent Antequera (baríton), Miguel A. Ariza (baríton), Òscar Navarré (tenor), Tere Núñez (mezzo), Elma Sambeat (soprano), Joan Valldecabres (baríton) i Amparo Zafra (mezzo); els actors Esther Vallés, Luís Melià, Abel Soriano, Helena de Luís i els xiquets Xavi Lechuga, Jordi i Maria Pérez; els músics Jesús Debón (pianista de continuïtat), Joan E. Broseta (oboè), Lluís Martínez Ten (violoncel) i Arcadi Valiente (piano); i la Nova Muixeranga d’Algemesí. Perquè el cartell de Luis Crespo, amb una subtil reelaboració, basada en els filferros i les ganivetes que tanquen les fronteres als refugiats de la guerra i la misèria, ens mostra que aquest cercle pot representar també el tancament i la pèrdua dels valors de solidaritat, de pau i d’acollida que van orientar el projecte europeu per no repetir mai més els propis èxodes de guerra i misèria que van patir, per exemple, els republicans i bona part del poble espanyol arran de la derrota  de la Guerra Civil (1936-1939) entre d’altres èxodes. Per això, el cercle de la unitat i la completesa esdevé un mur que no hi deixa entrar ningú i que, qui sap, si no es prefigura també com una mena de camp tancat i barrat als interessos dels poderosos sobre els mateixos europeus que viuen dins del cercle.

I més encara, el dotze evoca els dotze apòstols dels fonaments jueu-cristians de bona part de la cultura europea. I com no veure-hi també una mena de corona d’espines contra els més pobres obligats a abandonar cases, famílies, pobles, amics o propietats si les tenien? Una corona d’espines que afegeix més dolor al dolor de tanta pèrdua.

En conseqüència, LES VEUS DE LA FRONTERA vol ser un crit contra tot això ja que l’art també serveix per denunciar i millorar la convivència en la diversitat. Si València va acollir generosament el vaixell Aquarius l’estiu del 2017, ara també esperem que ens ajudeu perquè les ONG (Pro Activa Open Arms, Creu Roja, CEAR…) puguen continuar salvant vides humanes. La compassió, explicava el desaparegut J. Wagensberg, és el termòmetre de l’evolució humana cap a més o menys humanitat. Renunciarem a ser més i més humans? Us esperem el proper 23 de maig al Palau de la Música. Les entrades ja estan disponibles a https://www.palauvalencia.com/es/evento/les-veus-de-la-frontera-2/. No ens hi podeu fallar.

Manuel Molins

MÉS INFORMACIÓ:

LES VEUS DE LA FRONTERA. Cantata escènica.

«Les veus de la frontera» és una reflexió coral sobre el drama que viuen els refugiats. Coral, perquè és la veu de diversos personatges narrant el text i  coral, perquè és la veu cantada d’una música esplèndida i sentida que serà interpretada per l’Orfeó Valencià amb el seu director, Josep Lluís Valldecabres. El text és del dramaturg Manuel Molins, recent Premi d’Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat. La música és del pianista Arcadi Valiente i serà interpretada per Lluís Martínez Ten,  violoncel i Joan Enric Broseta, oboè, juntament amb l’Orfeó. A més, un ampli equip creatiu i tècnic sustenta la posada en peus d’aquesta cantata dramatitzada per fer arribar el missatge de solidaritat amb les persones a la recerca de refugi per raons de violència, guerra, persecució ideològica i tota situació que posa en risc els seus drets fonamentals i la seua pròpia vida.

Preu: 6/9/12/15 €

Entrades en:https://tickets.palauvalencia.com/entradas/14/les-veus-de-la-frontera.html?webfecha=23/05/2019&webhora=20:00&idi=es

LES VEUS DE LA FRONTERA. Cantata escénica.

«Les veus de la frontera» es una reflexión coral sobre el drama que viven los refugiados. Coral, porque es la voz de varios personajes narrando el texto y  coral, porque es la voz cantada de una música que será interpretada por el Orfeó Valencià con su director, Josep Lluís Valldecabres. El texto es del dramaturgo Manuel Molins, reciente Premio de Honor de las Artes Escénicas de la Generalitat. La música es del pianista Arcadi Valiente y será interpretada por Lluís Martínez Ten,  violonchelo y Joan Enric Broseta, oboe, junto al Orfeó. Además,  un amplio equipo creativo y técnico sustenta la puesta en pie de esta cantata dramatizada para hacer llegar el mensaje de solidaridad con las personas en busca de refugio por razones de violencia,  guerra, persecución ideológica y toda situación que pone en riesgo sus derechos fundamentales y su propia vida.

¿Quieres dejarnos algún comentario?

Tu email no será publicado, únicamente tu nombre y comentario.