BLOG | Artículos de Opinión

Convoquen protestes a les platges valencianes afectades per l’erosió

L’anomenat Moviment Mediterrània ha convocat les associacions ciutadanes afectades per l’erosió del seu litoral perquè organitzen el dissabte 6 d’agost, a les 20 hores, marxes o concentracions a les platges d’arreu del País Valencià i també a les de Múrcia i Almeria. Sota el lema «Som Mediterrània, per la regeneració de les nostres platges», les associacions llegiran un comunicat adreçat al Ministeri de Transició Ecològica amb l’objectiu d’iniciar un diàleg que permeta promoure un canvi en la planificació de la protecció del litoral.

«Per què les nostres platges estan en erosió costanera? Des de fa milers d’anys, la sorra de la costa s’ha mantingut estable fins a la construcció massiva de ports i embassaments, unes infraestructures concebudes per al bé comú i per a generar riquesa però que, en canvi, exercint les seues activitats han retingut milers de milions de metres cúbics de sorra als seus espigons que els corrents marins i fluvials dipositaven a les nostres platges i les mantenien estables i sense erosió», asseguren des de l’entitat.

Recorden també que el canvi climàtic és un nou factor a tindre en compte i que previsiblement incrementarà els efectes d’erosió sobre el litoral, tal com pronostiquen experts de l’ONU. En canvi, segons apunten des de l’organització, no hi ha evidències científiques que atribuïsquen l’erosió únicament al canvi climàtic, i acusen el Govern espanyol, tant l’actual com els anteriors, de ser els responsables de no haver exigit mai als ports i als embassaments responsabilitat mediambiental.

Com a conseqüència, diuen, s’han fet malbé, de manera artificial, els ecosistemes marins i terrestres, i la mar ha anat avançant fent-se amb el terreny de les platges, de les dunes, dels poblats marítims i salinitzant camps de cultiu. «Si no actuem ja estarà en perill el futur dels nostres valors i de la nostra identitat com a poble», diuen els convocants.

Per a evitar-ho, proposen a la societat civil la participació per a poder prendre decisions a partir del diàleg amb el Govern i exigint el canvi en profunditat de la Llei de Costes, tal com ja van suggerir tant el Parlament Europeu com el Consell d’Europa.

Publicat a Diari La Veu

¿Quieres dejarnos algún comentario?

Tu email no será publicado, únicamente tu nombre y comentario.