BLOG | Artículos de Opinión

Homenatge i reconeixement a PILAR SOLER. 9-3-2022 a les 18h. Espai Associacions de Dones PILAR SOLER. C/ Guillem de Castro, 100. València.

PILAR SOLER MIGUEL (València, 1914 – 2006)
En els anys de la Guerra Civil forma part de Dones Antifeixistes, motiu pel qual al terme de la Guerra entra a la presó on naix la seua filla.
Després de varis anys a la presó, quan ix s’integra en la resistencia i treballa en la clandestinitat del Partit Comunista, fins que en 1946 fuig a França, a peu pels Pirineus. Viurà exiliada a Toulouse amb un nom fals, perquè la perseguien els franquistes.
L’exili li fa perdre el seu lloc de funcionària de la Diputació on treballava.
En 1971 torna a Espanya i sol•licita el seu reingrés en la Diputació, incorporant-se als tres anys aproximadament de la seua petició.
Es va jubilar als 67 anys i formà part de l’Associació de Dones Democràtiques des de 1975, va treballar per a la legalització del divorci. En 1998 va ser presidenta de l’Associació de Dones Separades i Divorciades de València, substituint a Ana Sabater que havia estat la fundadora en 1978.
Va formar part de la Plataforma de Dones per la Igualtat, de l’Associació de Dones Progressistes i de la Fundació per al Moviment Ciutadà Hugo Zárate.
En 2001 va rebre de les Corts Valencianes el premi 8 de Març per la seua incansable labor en la lluita pels drets de les dones.

Les associacions de dones realitzaran un emotiu homenatge i reconeixement a Pilar Soler, el pròxim dimecres, 9 de març de 2022, posant el seu nom a l’Espai d’Associacions de Dones situat en C/ Guillem de Castro, 100

Intervindràn:

  • ANA SABATER, primera presidenta de la Associación de Mujeres Separadas y Divorciadas del País Valencià
  • EMILIA BOLINCHES, escriptora i autora del llibre «PILAR SOLER, Rebelde con causas»
  • LLUM CASTELLÓ SOLER, filla de Pilar Soler
  • MARIA SUCH, Directora General de l’Institut Valencià de les Dones

Emília Bolinches Rivera, Vicepresidenta d’ACICOM ha estat impulsora d’aquest homenatge. Emília va escriure un apassionant llibre sobre Pilar Soler, que ens va ajudar a conèixer i donar visibilitat a una dona valenciana i les seues causes.

pilar soler, rebelde con causas-emilia bolinches-9788437091822Pilar Soler (València, 1914-2006) va ser una lluitadora incansable.
Va viure una època social i políticament convulsa: II República, Guerra Civil i postguerra franquista. Tot açò en el si d’una família no convencional. Filla de mare soltera –Ángeles Soler era una bellesa burgesa que va pagar la seua «relliscada» amb el repudi de la seua família– i de pare no reconegut encara que molt conegut –Félix Azzati, director i propietari del periòdic blasquista El Poble– Pilar es fa de forma natural republicana, comunista i feminista. Tres causes de les quals s’alimentava la seua rebel·lia.
Per aquestes tres causes va lluitar i va patir injustícia, pobresa, solitud, presó i tortura, clandestinitat i exili i falsa identitat durant 26 anys. Però no es va donar per vençuda ni va entrar en depressió. Confessa que en la clandestinitat va passar por; però va seguir lluitant, militant, comprometent-se i jugant-se la vida per unes idees que la van portar fins i tot a haver de separar-se de la seua filla durant vint anys. Va donar a llum a la seua filla en la presó-convent de Santa Clara en unes condicions nefastes i dos mesos més tard va haver de lliurar-la a la família per supervivència.
Gens li va anar fàcil. «M’aniré contenta», va dir. I ens va deixar la seua vida..
PER A SABER-NE MÉS:
  1. Soledad Flores Says:

    Agradezco a la Fundación Hugo Zárate su preocupación e inquietud por seguir mostrándonos su interés por los temas sociales .
    En este día de la dona, nada mejor que hacer presente a esta gran mujer Pilar Soler a la que tuve como vecina y soy testigo de su lucha por los movimientos a favor de la independencia e igualdad de la mujer en la sociedad que nos ha tocado y toca vivir, intentando cambiarla para dejarla un poquito más justa,humana y sin discriminación de género.

¿Quieres dejarnos algún comentario?

Tu email no será publicado, únicamente tu nombre y comentario.