BLOG | Artículos de Opinión

El Consell de Persones Majors remarca el fort impacte de la violència masclista en les dones majors

L’edat els dificulta denunciar i els estereotips fomenten que s’invisibilitze i normalitze la seua situació

El Consell Valencià de Persones Majors ha remarcat aquest dijous, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que, segons els estudis fets al respecte, aquesta violència es manifesta de manera especial i en un percentatge més alt en les dones majors. Així ho han afirmat en un comunicat en què també remarquen que al “drama” que suposa per a qualsevol dona ser víctima de violència pel fet de ser dona, cal sumar, en el cas de les dones majors un agreujant, ja que les que han patit violència masclista ho han fet durant molts anys, en bona part dels casos de forma callada, per “la normalització” amb què s’ha vist tradicionalment.

És una violència que s’ha manifestat de formes diferents, però que poques vegades s’ha denunciat perquè culturalment s’ha assumit que les dones han de ser obedients i estar sotmeses a la parella. Així mateix, la dependència econòmica i el “drama” social i familiar que suposaria una separació ha impedit que optaren per apartar-se de les parelles.

Des d’aquest òrgan consultiu, adscrit a la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, també posen l’accent en la doble vulnerabilitat que pateixen les dones grans, per ser dones i per ser persones majors, ja que gènere i edat són dos factors de discriminació.

Per últim, assenyalen que a les dones grans els afecta en un grau més alt la invisibilització de la violència masclista perquè tenen por de denunciar la situació i perquè la imatge de dona maltractada que hi ha en l’imaginari col·lectiu és el d’una dona jove o de mitjana edat. “Rarament apareix en els mitjans la imatge d’una dona major quan es parla de maltractament”, apunten.

Per totes aquestes raons, des del Consell Valencià de Persones Majors consideren necessari cridar l’atenció sobre el fet que les dones majors també pateixen violència masclista. I s’uneixen a la celebració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones per reclamar que les administracions públiques afronten aquest problema estructural en tots els nivells, amb enfocament de gènere i la participació activa de les dones mateixa. En aquest sentit, apunten la necessitat de dotar de recursos “suficients” els serveis d’atenció, informació, protecció, ajuda i sensibilització per a pal·liar els efectes de la violència masclista de manera especial en les dones majors.

À Punt NTC

¿Quieres dejarnos algún comentario?

Tu email no será publicado, únicamente tu nombre y comentario.