BLOG | Vídeos

La ciutat bombardejada. À punt

El bombardeig va començar a mitjans dels anys vuitanta del segle passat a Nova York. Ara, la ciutat bombardejada són totes les ciutats i tots els pobles del món. I el bombardeig és el de la pintura de l’esprai dels escriptors i escriptores de grafiti que deixen les seues firmes, els seus tags, per tot arreu.

El títol d’aquest reportatge de Punt Docs està tret de l’argot d’aquestes persones que ixen al carrer a deixar marques, que en una nit envaeixen el centre d’una ciutat amb unes lletres que els representen. A vegades ho fan en murs, en solars, en mobiliari urbà o en mitjans de transport públic, però altres, en elements arquitectònics protegits perquè tenen valor patrimonial. Les parets parlen. La proliferació d’aquestes pintades, que costen molts diners cada any, ha donat pas a un debat sense resoldre: què és art i què és vandalisme? El que va començar amb una signatura en un mur ha esdevingut en autèntiques peces d’art urbà. I també en un maldecap per a les autoritats que persegueixen els grafiters i grafiteres i els multen.

Per fer aquest Punt Docs hem parlat amb escriptors i escriptores, amb persones que ja ho han deixat, amb les autoritats que els persegueixen, amb fabricants de pintura en esprai i amb experts en esborrar les pintades. També hem analitzat l’assumpte des del punt de vista artístic amb una estudiosa que va fer la tesi doctoral estudiant el grafiti i l’street art.

PUNXA ACÍ PER A VEURE EL DOCUMENTAL

 

 

¿Quieres dejarnos algún comentario?

Tu email no será publicado, únicamente tu nombre y comentario.